Het schijnt dat er al tussen 1000 en 1100 mensen rondlopen die de naam Schuurmans gebruiken. De naam komt echter vrij vaak voor, ook bij allerlei mensen die geen familie van ons zijn, bijvoorbeeld in Amsterdam en Friesland. Dat heeft te maken met de betekenis van de naam.
Een "Schuurman" is volgens één algemene verklaring iemand die in of bij een schuur woont of werkt. "Schuurmans" (met een s) betekent een Schuurman-zoon of kort, een Schuurmans.
Een encyclopedie geeft voor "Schuurman" nog een andere verklaring: iemand die handelt in schuurgerei of zijn diensten daarvoor aanbiedt, een soort scharesliep dus.
Er zijn geen stukken gevonden waaruit duidelijk wordt wat exact de oorsprong is van onze eigen familienaam. We weten dus niet of een van de boven gegeven verklaringen van de naam "Schuurmans" ook toegepast kan worden op het ontstaan van onze eigen familienaam. Het gebruik van de naam "Schuurmans" in onze familie
In de oudste ons bekende stukken uit 1685, en de jaren kort er na, wordt de naam Schuurmans niet genoemd, maar wordt alleen de naam Marten Petrus vermeld. Marten zoon van Petrus dus. Marten Petrus laat zijn zoon Teunis, een oudere broer van onze voorvader, in 1687 inschrijven in de doopregisters als "Anthonius Martinuszo", dus als zoon van Martinus. Petrus gebruikt de naam "Schuurmans" voor zo ver bekend voor het eerst in 1689 bij de doop van zijn tweede zoon, onze voorvader Petrus Marten. Deze doopakte is daarmee wellicht het oudste familie-document waarop de naam "Schuurmans" wordt gebruikt. Als dat klopt krijgt voor 1689 ook in onze familie het kind de voornaam van de vader als "achternaam". Uit de archieven krijgen we de indruk dat we op dit punt mee zijn gegaan in een "trend" die er toen in Sint Michielsgestel heerste.
Voor het zelfde geld hadden we dus de familienaam "Peeters" gehad. Of als pas een latere generatie de achternaam had vast gesteld "Martens" of "Gooijaarts". Of, naar het dorp verwijzend wellicht "Van Gestel." Maar het is "Schuurmans" geworden.
In de loop der eeuwen is de naam Schuurmans overigens ook geschreven als "Schuermans" en "Schúúrmans". Dit soort afwijkingen in de schrijfwijze is heel normaal; vroeger keken ze niet zo nauw. "Schuermans" was nu wellicht een wat sjiekere achternaam geweest. De betekenis is echter exact de zelfde. En laten we onze eenvoudige kom-af maar niet verloochenen.
|